Norges største lokalmatpris

Seks nyskapende og spennende finalister kjemper om årets matskattstipend fra MENY.

Hvert år deler MENY ut Matskattstipendet – Norges største lokalmatpris – slik at du som forbruker skal finne et enda større utvalg av lokale råvarer av høy kvalitet i din butikk. Siden 2015 har MENY hvert år delt ut 500.000 kroner til lokale produsenter som lager produkter av en helt unik kvalitet.

Målet med stipendet er å gi vinneren muligheten til å utforske nye produkter, øke produksjonen eller realisere innovasjonsprosjekter.

Seks av 450 lokalmatprodusenter har nådd gjennom nåløyet som finalister i MENYs Matskattstipend 2021. Kandidatene brenner for godt håndverk, lokale råvarer, høy kvalitet og produktutvikling. Juryen, bestående av blant annet landbruk- og matminister Olaug Bollestad, offentliggjør vinneren 24. september.

Dette er de 6 finalistene i MENYs Matskattstipend 2021:

Balholm

Drikkeprodusenten Balholm – opprinnelig Gulleple – var den første helt naturlige fruktmosten på det norske markedet. Klimaet i Sogn gjør at frukt modner langsommere enn på sørligere breddegrader, noe som gir mer syre og konsentrert smak. I tillegg til fruktmost, fremstiller Balholm cider under merkenavnet Ciderhuset.

Jentene på Tunet

Sjokoladeprodusenten Jentene på Tunet holder til i vakre Selbu. Fra beskjedne ambisjoner som attåtnæring har sjokoladebitene blitt tatt så godt imot at det nå er etablert en sjokoladefabrikk med café, gårdsbutikk og møtelokaler. Sjokoladen har også fått heder i utlandet, senest i International Chocolate World Awards der Jentene På Tunet vant gull med den hjerteformede biten multefløyel.

Galåvolden Gård

Galåvolden Gård ligger på over 700 meters høyde – ikke langt fra Røros – med eggproduksjon på 15.000 høner og melkeproduksjon på 130 kyr. Sortimentet er bredt med bl.a. gårdsegg, majones, ost, is, kake og spekemat. Overskudds-eggehvite brukes til marengs til pavlova og desserter. Det benyttes råvarer av ypperste kvalitet med full sporbarhet. Urteosten og Reinskjøttosten vant bronsemedalje i World Cheese Awards 2016.

Metervare

Pølsemakerne Metervare på Carl Berners plass i Oslo har ønsket å ta tilbake de gamle teknikkene, som om pølsene var laget på kjøkkenbenken til bestemor. Pølsene kombinerer spennende smaker og iøynefallende produktnavn. Metervares utgangspunkt er kjøtt av god kvalitet, pølsemakerens kompetanse, god tid og tradisjonelle produksjonsmetoder – og x-faktoren: Kokkenes nese for smak og krav til kvalitet.

Stavanger ysteri

Osteprodusenten Stavanger Ysteri holder til i en gammel hermetikkfabrikk i Stavanger sentrum, og regnes som Nord-Europas første by-ysteri. Melken leveres dagsfersk fra Leikvoll, som driver økologisk. Ysteriets lidenskap er å yste ost av rå melk og modne den naturlig over lengre tid for å lokke fram alle de gode og komplekse smakene fra melka.

Thorbjørnrud Ysteri

På Jevnaker finner du ærverdige Thorbjørnrud hotell som gir sine gjester helt spesielle matopplevelser. Stedet er selvforsynt med kjøtt og melk fra egen gård og i hotellhagen dyrkes grønnsaker, frukt og urter. Med nærmest ubegrenset tilgang på egen melk, var veien kort til å drive osteproduksjon i større skala. Cheddar- og blåmuggostene har vunnet internasjonal heder, og neste milepæl er å gi folk kortreist mozzarella fra Hadeland!

Vinner av årets Matskattstipend offentliggjøres 24. september 2021

Hovedjuryen i Matskattstipendet består av eksterne fagfolk, matentusiaster, kokker og matpolitiske premissgivere, og ledes av landbruks- og matminister Olaug Bollestad.