Bønder fra hele landet deler sine beste oppskrifter og tips

Norge er en fantastisk matnasjon og matmangfoldet er stort. Mange bønder og lokalmatprodusenter har tilgang til verdens kanskje beste råvarer. Her deler de noen av sine favorittoppskrifter og beste tips!

Sveler fra Røyland gård

Røyland gård

«Når sola steiker, gradestokken passerer 20 varme og sommertøyet kommer fram, da flytter vi ut på verandaen. Jeg har verken tid eller lyst til å stå inne på kjøkkenet, så lunsjen må være av det raske slaget. Likevel er det deilig å servere barna noe som gjør godt for kroppen innimellom ispinnene. Disse lappene/svelene er perfekt!»

Pernille og Gunnar fra Røyland Gård

Sunne og veldig, veldig gode sveler

Til ca 18 lapper/sveler

4 dl havregryn
1 dl sammalt hvete grov
1 dl sammalt rug grov
2 dl hvetemel
1 ts salt
2 ts natron
1 ts kardemomme
3 dl melk
3 dl surmelk
1 dl smeltet smør
2 ts sukker
4 egg

Bland alt det tørre. Rør deretter inn væske, smør og egg. La gjerne røra hvile i 20 minutter før steking.

Server gjerne med syltetøy fra Røyland gård eller hjemmelaget syltetøy og rømme. Frukt og bær er også godt til.

Fakta / Røyland Gård

Ligger i bygda Engesland i Birkenes kommune,
omtrent en times kjøretur fra Kristiansand.

Eid av familien Sagstuen siden 1979. Drives nå av
Pernille Vea og Gunnar Sagstuen.

Utover syltetøyproduksjonen tilbys det overnatting
og flere aktiviteter.

Det blir ikke brukt konserveringsmidler i produktene,
og det brukes kun rørsukker. Alt er økologisk, og hovedingrediensene kommer rett fra skogen.

Sjekk ut Røyland gård på deres nettside:
http://www.roylandgard.no/

Her finner du produktene

Produktene fra Røyland gård er tilgjengelig i alle Meny- og Spar- butikker i Norge, samt utvalgte Joker-butikker.

Foto: Røyland gård, Caroline Roka og Getty Images

Havrekjeks med urkornet svarthavre

Den sorte havre

«Havren vår er selve urhavren fra Norge! Svarthavre har vært dyrket her til lands siden før vikingtiden. Vi driver et familiebruk og tre generasjoner er med på driften. Vi bruker ingen sprøytemidler og sørger for at kornet er best mulig behandlet frem til ferdig produkt.» 

Ingunn og Johan Anstensrud / Den sorte havre

Havrekjeks med urkorn fra vikingtiden

Disse havrekjeksene er mye sunnere og bedre enn dem du får kjøpt i butikken, men også med alle de gode ingrediensene…
 

Dette trenger du:

70 g Lettkokt havregryn fra Den Sorte Havre
70 g Sammalt spelt mel (eller hvetemel)
70 g brunt sukker (eller hvitt sukker)
1 ts bakepulver
1 ts kardemomme
70 g smeltet smør
0,5 dl melk 
 

Sånn gjør du det:

Bland sammen tørrstoffet mens man smelter smør i en kjele. Bland sammen smeltet smør, melk og tørrstoffet og lag til kjeks, så store som man ønsker. Stekes på 185 grader i 12-14 minutter  (obs! kjeksene skal være litt myke når de tas ut av ovnen, de vil stivne når de avkjøles). Disse kjeksene er vanvittig gode uten noe ekstra på, men kan også serveres med litt brunost, syltetøy, nøtter eller sjokoladebiter.

Fakta om Den Sorte Havre

• Svarthavre er en egen havreart med en annen ernæringsmessig sammensetning enn den vanlige hvite havren.
• Det er cirka 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater i svarthavre enn i vanlig hvit havre.
• Svarthavre har ellers fått navnet sitt på grunn av fargen på det ytterste skallet som er sort.
• På Tveter gård i Våler i Østfold har familien Anstensrud tatt opp igjen dyrkingen av svarthavre. De lager i dag ekstra sunt havregryn av høy kvalitet under merkenavnet Den Sorte Havre.

For mer informasjon 
https://densortehavre.no/

 

Her finner du produktene

Produktene selges blant annet i alle Meny-butikker, mange Spar- og Joker-butikker og i egen nettbutikk.
densortehavre.no

Foto: «Den sorte havre», Bo Mathisen og Getty Images

Potetsalat med sennep og grønnkål fra Bjertnæs & Hoel

Bjertnæs & Hoel

«Et godt samarbeid med naturen er viktig for oss! Det er viktigere enn noen gang å ha et nært forhold til jorda og maten vi spiser. Langs Vestfoldkysten dyrker vi grønnsaker og poteter for alle som bryr seg om gode råvarer og hvordan disse er laget.»

 Åsmund Bjertnæs, daglig leder /  Bjertnæs & Hoel

Potetsalat med sennep og grønnkål

Denne potetsalaten passer godt til stekt laksefilet og torsk, men også til kyllingbryst og svin.

Dette trenger du:
Til to personer

400 g småpoteter, gjerne perlepoteter
2 ss rapsolje
salt, pepper
2 ss sennep, gjerne Jacobs Utvalgte søt og sterk
1 ss honning
0,5 stk rødløk, finhakket
100 g grønnkål, finhakket  

Sånn gjør du det:

Vend perlepotetene i rapsolje, salt og pepper.
Stek potetene i ovnen på 180 grader i ca 15-20 minutter til de er møre.
Bland sammen sennep, honning, rødløk og grønnkål.
Vend inn de ovnstekte potetene. 

Potetsalaten kan serveres lun eller kald.

Tips! Dryss gjerne over litt finrevet parmesan før servering.

Fakta / Bjertnæs & Hoel

• Består av de to gartnerfamiliene Bjertnæs og Hoel og holder til på Smidsrød Gård i Vestfold
• De to familiene fusjonerte familievirksomhetene i 2008, men har drevet landbruk i flere generasjoner
• Har tradisjonelt drevet mest med isbergsalat, hjertesalat og grønnsaker, og dette har vært hovedproduksjon i 20 år
• Har de senere årene også satset på produksjon og utvikling  av delikatessepoteter, også nye sorter

Sjekk ut Bjertnæs & Hoel på deres nettside:
bogh.no

Her får du kjøpt produktene

Bjertnæs og Hoels produkter selges i Meny-butikker over hele landet.

Se også deres nettside:
bogh.no

Foto: Lars Petter Pettersen, MENY

Saftig burger med Lerstang-kylling

Gårdsand

«Hos Gårdsand er vi stolte av Lerstang-kyllingen. En saktevoksende kylling med franske aner, oppvokst i vakre Vestfold. Lerstang-kyllingen vokser opp i flotte lokaler med god plass og store vinduer som gir godt med naturlig lys. Resultatet er en kylling som er naturlig saftfull og rik på smak, til glede for matglade ganer.»

Aadne Søyland, grunnlegger av Gårdsand

Saftig kyllingburger med hjemmelaget coleslaw

Lyst på burger til middag? Her er oppskrift på saftig kyllingburger med hjemmelaget coleslaw.

Dette trenger du:
4 porsjoner

4 stk (ca. 600 g) Gårdsand marinert kyllingbryst (Lerstang kylling)
Litt smør og olivenolje til steking

Coleslaw:
200 g kål
150 g gulrot
100 g rømme
100 g majones
½ ts salt
1 ss eplecidereddik
1 ss sukker
4 hamburgerbrød
Litt grønn salat
1 liten rødløk, delt i tynne skiver
4 ss barbequesaus

 

Sånn gjør du det:

Coleslaw:
Skjær kål og gulrot i tynne strimler. Bland sammen majones, rømme, eddik, sukker og salt, vend inn kål og gulrot.

Stek kyllingfilet på litt sterk varme i olje og smør, til kjøttet er gjennomstekt.

Del hamburgerbrød i to, varm i ovn eller rist bunn og topp i en stekepanne med litt smør til overflaten er gyllen.
Legg på salat, coleslaw, kylling, løk og barbequesaus.

---------

Lyst til å lage hamburgerbrød?
Her er oppskrift:


Hamburgerbrød med solsikkefrø og timian
(Ca. 10 stk)                  

Dette trenger du:

30 g fersk gjær
3 ½ dl lettmelk
1 ½ ss flytende honning (evt. 1 ss sukker)
1 ts salt
Ca. 9 dl hvetemel
75 g smør, romtemperert
1 ss finhakket frisk timian (evt. 1 ts tørket)
2 ss solsikkekjerner
1 egg, 1 ss vann og 1 klype salt til pensling.
Gresskarkjerner og solsikkekjerner til topping

Smuldre gjær i en bolle, varm opp melken til den er fingervarm og rør ut gjæren.
Ha det i en miksebolle, tilsett resten av ingrediensene (hold av litt mel for justering av deigen) utenom smør.
Elt deigen i kjøkkenmaskin ca. 5 minutter.
Tilsett litt og litt smør ved lav hastighet, elt godt sammen, ha i timian og solsikkekjerner, elt litt videre. Tilsett evt. litt mel, deigen skal så vidt slippe bollen.
Dekk til deigen med plast eller ett kjøkkenhåndklede, etterhev til dobbel størrelse på et lunt sted.

Ha deigen på et melet bakebord, trill ut 10 boller, trykk dem ganske flate (ca. 2 cm), legg på bakepapirkledd stekebrett.
Pass på at det er god avstand mellom hamburgerbrødene (bruk to brett). Dekk til med kjøkkenhåndklede og etterhev til de er luftige.
Visp sammen egg, vann og salt. Pensle hamburgerbrødene og dryss over kjerner.

Stek hamburgerbrødene på midterste rille ved 225 °C til de er gylne.
Avkjøl på rist.

 

Fakta / Lerstang-kylling

• Utviklet og produsert av Gårdsand, i samarbeid med Meny. Lansert i 2016
• Spiser kun soyafritt for, spesialutviklet og basert på lokale råvarer fra Vestfold
• Lerstangkyllingen er en sakte­voksende Ranger Gold.
• Den vokser i sitt naturlige tempo og lever dobbelt så lenge som en konvensjonell kylling.


For mer inspirasjon og flere oppskrifter:
gaardsand.no/

Her får du kjøpt produktene

Lerstang-kylling ble etablert for og med Meny og selges kun hos Meny.

Nettsted:
gaardsand.no

Foto: Gårdsand, Hans Fredrik Asbjørnsen og MENY

Sommerfrisk Rabarbra- og rosmarinsorbet

Askim Frukt -og Bærpresseri

«Vi er et presseri med røtter tilbake til 1936 og har alltid vært opptatt av rene produkter. Rabarbrasaft er en veldig populær sesongvariant! Saften tappes i juni og er fremstilt av ren råsaft av ferskpresset rabarbra tilsatt sukker. Saften smaker godt blandet med kaldt vann og isbiter, men kan gjerne brukes til å lage sorbet. Smak selv!»

Astrid Lier Rømuld, daglig leder / Askim Frukt- og bærpresseri

Rabarbra- og rosmarinsorbet

(Til 1.6 l sorbet)

Dette trenger du:

2 flasker (0.7 l) ublandet rabarbrasaft
2 dl vann 3 stilker rosmarin
1 lime til servering

Slik gjør du:

Gi saften og vannet et raskt oppkok i en kjele med rosmarinen.
Avkjøl blandingen og sett den i kjøleskapet over natten.
Fjern rosmarinen, hell saften over i en iskremmaskin og kjør den til sorbeten begynner å nærme seg en fast konsistens, ca. 20 minutter. 
Hell sorbeten over to brødformer (lag en stor og en smaksprøve) og sett den i fryseren i 4-6 timer til den er helt stiv.
Server med finrevet limeskall over.

Tips!
Bruk gjerne andre safttyper, men juster da vannmengden.
Bringebær-, jordbær- og ripssaft krever 4.5 dl vann per flaske saft (0.7 l).

Fakta om Askim Frukt -og Bærpresseri

• Ligger i Osloveien 93 i Askim, omtrent 3 kvarter fra Oslo
• Foredler frukt, bær, rabarbra, grønnsaker og rapsfrø
• Produserer eplemost, bærsafter, geleer og syltetøy og rapsoljer
• Debio-godkjent for økologisk produksjon
• Fabrikkutsalg (åpent mandag–lørdag)
 

Sjekk ut Askim frukt- og bærpresseri på Facebook, Instagram og deres nettside:
afb.no

 

Her får du kjøpt produktene

De mest populære produktene fra Askim Frukt- og bærpresseri er tilgjengelig i alle store MENY, SPAR, EUROSPAR og Joker-butikker.
Gårdsbutikken er åpen hele året.

Foto: Askim Frukt- og bærpresseri, Caroline Roka