Lever for matgleden
Med de viktigste behovene dekket ble det rom for å dyrke og videreutvikle det som skulle bli Thanus store lidenskap: mat og matglede. Og mat er ikke bare en av livets store gleder, men også i ferd med å bli Thanus målrettede vei inn i framtiden; han skal bli mesterkokk!
Matreisen begynte på matfag-linja på Etterstad videregående skole, og som en del av opplæringen fikk Thanu utplassering i MENY-butikken på Lambertseter. Der likte han seg godt, og bestemte seg like godt for å bli butikkslakter. – Jeg så på de andre butikkslakterne, og ble inspirert av det de kunne. Jeg ville bli minst like god! Men det var ikke lærlingplass hos MENY Lambertseter, så Thanu fikk sjansen hos MENY på Nordstrand.
Det er kjøpmann og Thanus sjef i dag, Sven Fjellseth, glad for: – Jeg er veldig fornøyd med Thanus valg om å bli hos oss. Han er en dyktig og populær kollega, og jeg er sikker på at han vil nå langt! Og Thanu har allerede kommet langt. I dag er han assisterende ferskvaresjef, en jobb han fikk to dager etter at læretiden som butikkslakter var bestått med glans.
Men Thanu stopper ikke der, nå går han «i læra» for å bli fiskehandler. – Jeg vil lære alt om å håndtere mat, jeg har stor respekt for råvarene, og vil at de skal bli brukt og foredlet optimalt. Da må jeg kunne hele faget. Halvveis funker ikke, sier han bestemt.
Vil bli kjent
Thanus ambisjoner matcher smilet hans; stort og målrettet. – Drømmen min er å bli ferskvaresjef og komme inn på MENY-lauget, det er der de flinkeste matarbeiderne i MENY samles og deler sin matglede og kompetanse. Også vil jeg bli en kjent mesterkokk, sier han alvorlig. Og drømmen tar han ut til virkeligheten gjennom egne Instagram-innlegg og mattips på Facebook.– Jeg elsker å formidle min matglede, jeg bruker gjerne fire timer på å lage en spaghetti bolognese for å få den helt perfekt.
I leiligheten, som han deler med kjæresten Rikke, har han rigget opp kjøkkenet som studio, og hver dag, fem dager i uken, viser han fram retter til en økende tilhengerskare. – Jeg lager middager selv om jeg ikke er sulten, ler han. Han er hele tiden opptatt av å skaffe seg ideer til nye retter, og derfor er han også en dedikert og vitebegjærlig restaurantgjest. – Jeg tester ut forskjellige kjøkken, og lærer mye av det. Jeg vet at for å bli best må jeg lære av de beste! Thanus matkanaler krever og gir mye. – Heldigvis sponser MENY Nordstrand meg litt med matvarer, forteller Thanu, som også er blitt lagt merke til av andre, profesjonelle aktører. – Flere har tatt kontakt og vil ha et samarbeid, men jeg prioriterer MENY og mine egne prosjekter. Vi får se hva det blir til i framtiden, men det er mat som er livet!
Savner du Sri Lanka og familien?
– I vinter reiste jeg sammen med Anne Beate, min norske mor, tilbake til Jaffna og Sri Lanka for første gang. Jeg følte meg som en turist i mitt eget fødeland. Jeg møtte også moren min og resten av familien etter 12 år. Det var fint, men jeg kjenner dem på en måte ikke, og de kjenner ikke den norske og voksne meg. En gang vil jeg kanskje være der en lengre periode, men jeg kan ikke tenke meg å flytte tilbake. Jeg er veldig glad i tamilsk mat, den er sterk og smakfull og inspirerer meg, men det er i Norge jeg hører hjemme og hvor mine muligheter ligger.
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen og Thanu privat