Det er strenge regler for å bruke resirkulert plast i matemballasje i Norge og EU. Hittil har det hovedsakelig blitt brukt plast fra resirkulerte PET-flasker. Nye tester gir imidlertid grunn til å tro at resirkulert plast kan bli et viktig råstoff også i matemballasje.
I dag går 40% av plastproduksjonen i Europa til matvareemballasje. Forskere innen plast jobber på spreng for å møte EUs krav om mattrygghet for deg og meg, parallelt med at vi skal kunne ta resirkulert plast i bruk i matemballasjen.
Kvalitet og mattrygghet er nøkkelen til økt bruk av resirkulert plastemballasje i norsk matemballasje. Hovedmålet med mat- og veterinærregelverket i EU er nemlig å sikre grunnleggende trygg mat og forhindre at mat og matproduksjon bidrar til spredning av smitte blant mennesker, dyr og planter. For å sikre dette, dekker regelverket hele matkjeden fra «jord/fjord til bord», inkludert virksomheten i primærleddet i landbruket, fiskeriene og oppdrettsnæringen, samt transport, videreforedling, lagring og omsetning til forbrukeren (https://www.regjeringen.no/no/tema/europapolitikk/tema/mattrygghet/id686225/).
Norner er et ledende uavhengig Polymer Institutt for material- og plastindustrien, med mer enn 40 års industriell erfaring. Her finnes avanserte laboratorier for analyser og testing. I øyeblikket arbeider de blant annet med å utrede hvordan vi kan begynne å bruke resirkulert plast i produksjon av matevaremballasje.
Market Manager i Norner, Ole Jan Myhre, forteller at nylige resultater fra studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge som har bidratt i prosjektet så langt er lovende.
Kilde: Grønt Punkt Norge