Marthe brenner for å fortelle om et ansvarlig, norsk landbruk: – Kjøtt er ferskvare, det er ikke meningen at et kjøttstykke skal holde tre uker i kjøleskapet. Norsk kjøtt er trygt og har høy kvalitet, og det burde også reflekteres i prisen. Det er ingen antbiotikaresistente bakterier i kjøtt som produseres i Norge, fastslår Marthe, som er bekymret for økende grad av «matsminking».
– Kvalitet koster litt mer. Men dessverre velger mange å heller kjøpe prosessert mat som for eksempel ferdige supper – alt skal visst kunne lages på fem minutter, fastslår Marthe.
En annen sak som engasjerer Marthe, er stemplingen av landbruket som en klimaversting. – Vi kan selvfølgelig forbedre oss, blant annet jobbes det med Norsk rødt fe (NRF), som slipper ut mindre metan. Mange fjøs har også fått installert miljøstasjoner som tar opp miljøskadelige gasser. Jeg blir litt lei av å forsvare oss mot at vi er verstinger, vi som driver med landbruk er veldig vant til å omstille oss.
– For meg er det merkelig å se på alle bilene som kjører fram og tilbake på motorveien samtidig som kua mi blir beskyldt for å være den store klimatrusselen. Jeg får det ikke til å stemme, i alle fall ikke når det er så få dyr i Norge som nå. Alle må selvfølgelig bidra, og selv har jeg investert i solcelleanlegg og sprer møkka med slangespreder, som gjør at gassene går rett i jorda og blir lagret der. Mange vet heller ikke at vi har et strengt regelverk i landbruket, følger vi ikke reglene taper vi penger.