Alle ledd i verdikjeden har blitt mer effektive
Den viktigste grunnen til at mat har hatt lav prisvekst de siste tiårene, er at alle ledd i verdikjeden for mat har blitt mye mer effektive. De siste 20 årene har det blitt i overkant av 40 prosent færre årsverk i landbruket, samtidig som befolkningen har økt med 20 prosent. Vi produserer altså mer mat, med langt færre årsverk.
Samtidig har dagligvarebransjen blitt mye mer effektiv. Butikkene har blitt større og mer effektive, og distribusjonen av varer fra leverandørene til butikker over hele landet går raskere og mer kostnadseffektivt.
Til sammen har dette ført til at kostnaden per vare har falt dramatisk og gjort at prisveksten har vært betydelig lavere enn den generelle prisveksten i samfunnet.
En handlekurv på 100 kroner for 30 år siden, i 1992, koster i dag omtrent 170 kroner. I utgangspunktet kan dette høres ut som en høy vekst, men samtidig har andre varer og tjenester som kostet en 100-lapp i 1992, økt til nesten 200 kroner nå.
Det betyr at hvis mat og drikke hadde hatt like høy prisvekst som alle andre ting du kjøper, så hadde handlekurven på 170 kroner i stedet kostet 200 kroner. Over et helt år betyr dette at en familie på fire sparer omtrent 20.000 kroner på at matvareprisene har hatt en lavere prisvekst de siste 30 årene.