Sunt for hjerte og blodomløp
Undersøkelser viser at de som spiser to fiskemåltider eller mer i uken, har 29 % mindre sjanse for å dø av hjerteinfarkt sammenlignet med de som ikke spiser fisk. Omega-3-fettsyrene EPA og DHA som det finnes mye av i fet fisk som laks, ørret, sild, makrell og kveite bidrar til hjertets normale funksjon. Disse gunstige fettsyrene gjør blodårene mer elastiske, beskytter mot blodpropp og stabiliserer hjerterytmen.
Styrer energiomsetningen
Mager fisk, som torsk, sei og lyr, er rik på jod. Jod bidrar til normal produksjon av hormoner som inngår i stoffskiftet og energiomsetning i kroppen. Mange ungdommer, spesielt jenter, og kvinner har for lavt jodinntak.
Viktig for hjernen og synets funksjon
Omega-3 fettsyrene EPA og DHA som kun finnes i fisk og annen sjømat er viktig for hjernens normale funksjon og til optimalt syn. Studier har vist at barn av mødre som spiste fisk under graviditeten og mens barnet ble ammet har statistisk høyere IQ.
Bygger muskler og styrker immunforsvaret
Fisk er mye mer enn omega-3-fettsyrer. Fisk er rik på proteiner, som er kroppens byggeklosser. Proteiner bidrar til vekst og vedlikehold av muskelmasse. F er også en ypperlig kilde til vitamin D, som bidrar til å opprettholde et normalt fungerende immunforsvar. Vitamin D er også nødvendig for at kroppen skal kunne ta opp kalsium, og er dermed en forutsetning for en sterk benbygning.
Kilder: Helsedirektoratet, helsenorge.no, 3iuka.no