Gir næring til grønn innovasjon i landbruket

Norsk landbruk ser store muligheter i grønn innovasjon. En tradisjonsrik næring ser framover, og med gode støttespillere satser norske matprodusenter på økt bærekraft og livskraftige løsninger. En målrettet støttespiller for landbruket er Grofondet, som er med og finansierer prosjekter som driver det grønne skiftet. Prosjektene gir viktige bidrag til å øke omsetningsverdien og forbruket av norske bær, frukter, grønnsaker og poteter.

Grofondet støtter flere prosjekter, og dette er noen av innovasjonene som kan gjøre grøntbransjen enda grønnere.

Vil du vite mer:

Ideene som gjør utfordringer til muligheter

1.

Nyt uberørte bringebær!

Covid-pandemien har avdekket sårbarheten i bærproduksjon gjennom avhengighet av utenlandsk arbeidskraft og risiko både med tanke på tilgang og smittevern.

Fieldwork Robotics Norway utvikler i samarbeid med Høyskolen på Vestlandet og Njøs frukt- og bærsenter en automatisert plattform som kan plukke bringebær i plasttunneller – og som bidrar til å løse utfordringene.

Løsningen vil gjøre produsentene mer uavhengig av utenlandsk arbeidskraft. I tillegg sikres en forutsigbar plukkekostnadd per kilo, som betyr mye for fremtiden i norsk bærproduksjon. 

Forprosjektet er godt i gang, og prosjektet trekker fram innfrielse av hygienekrav samt skånsom behandling som viktige, potensielle gevinster. Dette kan igjen gi både et konkurransefortrinn og en bedre planlegging av produksjon sett i forhold til etterspørsel. Prosjektleder Martin Fodstad Stølen sier at det er jobbet mye med plukkeroboter for jordbær, men lite er utviklet når det gjelder bringebær.

Vil du vite mer:

«Prosjektet har som mål å utvikle en automatisert plukkeplattform tilpasset tunnelproduksjon av bringebær. Nasjonalt og internasjonalt har man jobbet mye med plukkeroboter til jordbær, men innenfor bringebær er det lite som er gjort. »

Martin Fodstad Stølen / Prosjektleder, Roborasp – automatisert bringebærplukker

2.

Forlenger den norske jordbærgleden

Norske jordbær er kjent for sin gode smak og saftighet. Dessverre er sesongen ikke så lang – det betyr at vi store deler av året må importere langreiste jordbær.

Andras Bakken på Grinder Gård i Solør vil ved hjelp av overskuddsvarme og CO2 fra industrien forlenge den norske jordbærsesongen. Støttet av midler fra Grofondet, Innovasjon Norge og Enova leder han prosjektet «Sirkulær Grøntproduksjon».

Prosjektet skal utvikle en modell for sirkulær grøntproduksjon, hvor utvidet sesong vil styrke konkurransekraften for norske frukt, bær og grønnsaker. Dette gjøres gjennom et tett samarbeid hvor vi utnytter overskuddsvarme og CO2 fra industrien. 

Lykkes prosjektet kan det gi en miljøeffekt i form av flere kortreiste produkter, som både vil ha lengre holdbarhet og bedre smak. Betalingsviljen er stor for norske kvalitetsprodukter, derfor kan prosjektet føre til at det kan tas ut økt pris for bær i mai, sammenlignet med prisene i markedet når de store volumene kommer i sommersesongen. 

For å få tilgang til varme er det etablert et samarbeid med Solør Bioenergi om å bruke overskuddsvarmen fra deres pelletsanlegg. Ingen har tidligere etablert et effektivt system for oppvarming av tunnel, og derfor er dette en sentral del av prosjektet. Pilotproduksjonen vil gi læring til hvor tidlig man kan komme i gang, avlingsnivå med oppvarming og CO2, i tillegg til investeringskostnadene knyttet til uthenting og distribusjon av varme.

Vil du vite mer:

«Å utnytte spillvarme gir oss en bærekraftig oppvarming som muliggjør tidligproduksjon. Det gjør at vi kommer med norskproduserte produkter, i vårt tilfelle jordbær, i en periode hvor det hovedsakelig bare er importalternativer»

Andreas Bakken / Prosjektleder, Sirkulær Grøntproduksjon

3.

Krydrer hverdagen med fossilfrie urter

Ved dyrking av krydderurter benyttes store mengder tradisjonell fossilbasert gjødsel. Å redusere gjødselmengden vil medføre økt bærekraftig produksjon og et lavere klimaavtrykk.

Snarum Gartneri, som er Norges største produsent av krydderurter, arbeider sammen med N2 Applied for å utvikle konkurransedyktig produksjon av krydderurter uten bruk av fossilbasert gjødsel –som samtidig vil gi bærekraftgevinst. 

Prosjektet skal utvikle en økologisk og fossilfri produksjon av krydderurter med samme veksttid, lavere gjødselkostnad og samme holdbarhet som dagens konvensjonelle produkt. Produksjonen av nitrat vil skje ved hjelp av luft og strøm, og spillvarmen skal gjenvinnes til oppvarming av drivhusene. 

Vil du vite mer:

«Målet er at cirka halvparten av forbruket av krydderurter i Norge skal produseres uten bruk av fossile gjødselvarer. På lengre sikt kan dette også bidra til en omlegging av andredeler av grøntbransjen»

Rune Ingels / iN2 Applied, Fossilfri gjødsel til bærekraftig urteproduksjon

«Ved å være innovative, utnytte ressursene riktig og tenke sirkulært skaper vi en robust grøntnæring som er i front av det grønne skiftet». Torbjørn Billing / Grofondet Foto:xxxx
«Ved å være innovative, utnytte ressursene riktig og tenke sirkulært skaper vi en robust grøntnæring som er i front av det grønne skiftet» Torbjørn Billing / Grofondet

Grofondet er en målrettet støttespiller for landbruket, som er med og finansierer prosjekter som driver det grønne skiftet. Prosjektene gir viktige bidrag til å øke omsetningsverdien og forbruket av norske bær, frukter, grønnsaker og poteter.

Torbjørn Billing, daglig leder i Grofondet, forteller at fondet ønsker å spre prosjektene i hele verdikjeden, fra produksjon til lager og logistikk for å sikre at alle ledd kan samvirke i størst mulig grad.  

– Det er viktig for fondet å støtte prosjekter som bidrar til konkrete løsninger på utfordringer som aktørene i verdikjedene møter nå. Norsk frukt og grønt står overfor store utfordringer, ikke minst når det gjelder klimaendringer og tilgang på arbeidskraft. Heldigvis har vi vind i seilene, forbrukerne vil ha norsk frukt og grønt og dette er et mulighetsrom vi vil utnytte. Vår ambisjon er å bruke ressursene mest mulig sirkulært – dette vil videreutvikle en robust næring som ligger i front av det grønne skiftet, sier Torbjørn Billing. 

Om Grofondet

Grofondet skal bidra til det grønne skiftet ved å øke omsetningsverdien og forbruket av norske frukter, bær, grønnsaker og poteter. Grofondet gir støtte til konkrete prosjekter etter søknad. Det kan gis midler til FoU-prosjekter inkludert doktorgradsstipendiater, utviklingsprosjekter initiert i verdikjeden og til kompetanseheving.

Grofondet på 100 millioner kroner er opprettet av Gartnerhallen SA, BAMA Eiendom AS og NorgesGruppen ASA. Det gis prosjektfinansiering på ca. 10 millioner per år.

Foto og film: Getty Images, Marten Fodstad Stølen, Andreas Bakken, Rune Ingels.